فواید شلیل
سرشار از مواد مغذی
این میوه حاوی ویتامینهای A، B۱، B۲، B۵، B۶، B۹، C، E و K است و از منابع خوب پتاسیم و دیگر مواد معدنیای همچون فسفر، منیزیم، آهن، زینک و کلسیم به شمار میرود.
شلیل میوهای کم کالری است، هیچ کلسترول مضری ندارد و از مقادیر قابل توجهی آنتی اکسیدان و فیبر غذایی برخوردار است.
کمک به گوارش
برخورداری از فیبر و قلیایی بودن طبیعت این میوه، آن را به مادهی غذایی بسیار مناسبی برای حفظ سلامت گوارشی تبدیل کرده. فیبر غذایی موجود در شلیل، جلوی انباشت آب در بدن را میگیرد، باعث میشود مدت طولانی تری سیر بمانید، اجابت مزاج را بهبود میبخشد و از مشکلاتی مثل یبوست، زخم معده و گاستریت جلوگیری میکند.
کمک به کنترل دیابت
مصرف این میوه در کاهش قند خون نقش دارد، مسألهای که در نهایت به کنترل دیابت کمک میکند. فیبر موجود در شلیل سرعت جذب قند در جریان خون را کم میکند.
به علاوه، اگر علاقهی زیادی به شیرینی جات دارید، با مصرف این میوه میتوانید هوس خوردن شیرینی را از بین ببرید. این میوه گزینهی بسیار بهتری از مواد غذاییای است که قند مصنوعی دارند و بیشتر مضر هستند تا مفید.
کمک به کاهش وزن
داشتن یک رژیم غذایی پر فیبر کمک قابل توجهی به کاهش وزن میکند، چون این ماده تأثیر زیادی در سرکوب اشتها دارد. فیبر آب را در خود نگه میدارد، مسألهای که باعث میشود حجم آن افزایش پیدا کند و مغز سیگنال سیری دریافت کند. به این ترتیب، زودتر از معمول دست از خوردن خواهید کشید و کالری کمتری دریافت خواهید کرد. شلیل مانند اغلب میوهها دارای مقادیر قابل توجهی فیبر غذایی است.
جلوگیری از کم خونی
بیماری کم خونی به دلیل کمبود گلبولهای قرمز خون در بدن رخ میدهد. مادهی آهن برای تولید گلبولهای قرمز خون ضروری است. گرچه شلیل آهن زیادی ندارد، اما سرشار از ویتامین C است که به جذب بیشتر آهن در بدن کمک میکند؛ بنابراین مصرف این میوه به جلوگیری از کم خونی کمک میکند.
دارای خواص ضد سرطان
شلیل حاوی کلروژنیک اسید است، مادهای که ممکن است به جلوگیری از تومورها و سرطانهای مختلفی از جمله سرطان رودهی بزرگ، کمک کند. طبق تحقیقات، کلروژنیک اسید دارای خواص بازدارنده در مورد سرطان است که جلوی تکثیر سلولهای سرطانی رودهی بزرگ را میگیرد. همچنین تحقیقات نشان داده بتاکاروتن موجود در میوههای متعلق به خانوادهی Rosaceae botanical (شامل سیب، هلو، شلیل، آلو، گلابی و توت فرنگی) جلوی ابتلا به سرطان ریه را میگیرد.
تقویت بینایی
شلیل حاوی لوتئین است، مادهی مغذی مهمی که سلامت چشمها را بهبود میبخشد و به کاهش ریسک ابتلا به تباهی لکه زرد در اثر افزایش سن کمک میکند. طبق تحقیقات، لوتئین نوعی آنتی اکسیدان بسیار قوی هم هست که به کاهش ریسک ابتلا به آب مروارید هستهای کمک میکند. به علاوه، بتاکاروتن موجود در این میوه به ترکیب ویتامین A در بدن کمک میکند، در حفظ سلامت چشمها نقش دارد و از نابینایی و بیماری خشک چشمی جلوگیری میکند.
جلوگیری از هایپوکالمی
هایپوکالمی به کمبود پتاسیم در بدن اطلاق میشود، مشکلی که ممکن است باعث افت سلامت عضلانی و بروز مشکل آریتمی قلب شود. شلیل حاوی پتاسیم است که برای عملکرد صحیح عصبی و سلولی و همینطور عضلات ضروری است. پتاسیم موجود در میوههایی مانند شلیل که هستهی بزرگی درون خود دارند، به ترکیب پروتئینها در بدن، حفظ تعادل الکترولیتی بدن، استفادهی بهینه از کربوهیدراتها و فرآیندهای سوخت و سازی بدن کمک میکند.
بهبود سلامت قلب
این میوه سرشار از فیبر است، مادهای که میتواند به کاهش سطح کلسترول خون کمک کند. به علاوه، پلی فنولها و آنتی اکسیدانهای متعدد موجود در شلیل سرعت اکسید شدن اسیدهای چرب را کاهش میدهد، مسألهای که احتمال رسوب این مواد روی دیوارهی عروق خونی را کاهش میدهد.
تقویت سیستم ایمنی
مصرف شلیل به دلیل داشتن ویتامینهای متعددی که نوعی آنتی اکسیدان هستند، کمک زیادی به بهبود سیستم ایمنی بدن میکند. این مواد مغذی بدن را در برابر بیماریها مقاوم میکنند، به سیستم ایمنی در هدفگیری و از بین بردن عوامل بیماری زا کمک میکنند و در فرایند التیام و بهبود بدن هم نقش دارند.
حفظ سلامت پوست
ترکیب ویتامینهای A و C موجود در شلیل به حفظ سلامت پوست کمک میکند. ویتامین A خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و به مقابله با تأثیرات مخرب پرتوهای فرابنفش خورشید هم کمک میکند. ویتامین C به ترکیب کلاژن در بدن کمک میکند و به این ترتیب جوانی پوست را حفظ میکند. به علاوه، شلیل با داشتن مقادیر قابل توجهی آب در خود، به حفظ آب بدن و در نتیجه حفظ سلامت پوست کمک میکند.
کاهش نشانههای آسم
شلیل به دلیل داشتن ویتامین C و دیگر فلاونوئیدها به بهبود نشانههای آسم کمک میکند. اهمیت این مواد مغذی از آن جهت است که آنها به تنظیم واکنش ایمنی بدن به مواد آلرژی زا کمک میکنند.
کمک به کنترل فشار خون
این میوه سرشار از پتاسیم است، مادهای که عروق خونی را گشاد میکند. این بدان معنی است که احتمال اینکه اختلالی در گردش خون به وجود بیاید که باعث بروز سکتهی مغزی یا حملهی قلبی شود، کاهش پیدا میکند. پتاسیم به حفظ خاصیت ارتجاعی عروق خونی هم کمک میکندد، به این ترتیب عروق قادر خواهند بود خود را با تغییراتی که در حجم خون رخ میدهد و روی فشار خون تأثیر میگذارد، سازگار کنند.
حفظ تعادل مایعات بدن
اگر رژیم غذایی شما سدیم زیادی داشته باشد، با این کار نه تنها ریسک بالا رفتن فشار خون در خود را افزایش میدهید، بلکه باعث بروز مشکل در سطح مایعات بدن خود هم میشوید. از طرفی دیگر، کمبود پتاسیم باعث تجمع آب در بدن میشود، مسألهای که فشار مضاعفی به کلیهها وارد میکند. پتاسیم موجود در شلیل سدیم و مایعات اضافی بدن را از بین میبرد.
درمان بی خوابی
یکی دیگر از خاصیت های شناخته شده میوه شلیل این است که می تواند برای آرامش و درمان بی خوابی بسیار مناسب عمل کند. منیزیم موجود در شلیل می تواند برای کسانی از بی خوابی رنج می برند بسیار مناسب باشد و به درمان بی خوابی کمک کند.
درمان یبوست
یبوست معمولا به دلیل کند شدن حرکات روده ای به وجود می آید. شلیلی دارای مقادیر غنی از فیبر می باشد و به همین دلیل می تواند باعث بهبود روند حرکات روده ای شده و علاوه بر پیشگیری از یبوست، به درمان یبوست نیز کمک کند.
تقویت میل جنسی
جالب است بدانید شلیل به عنوان یکی از میوه های شناخته شده برای تقویت قوای جنسی می باشد. شلیل به دلیل اینکه حاوی مقادیر غنی از انواع ویتامین ها و مواد مغذی می باشد می تواند علاوه بر افزایش تولید اسپرم، به تقویت و افزایش میل جنسی نیز کمک کند.
شلیل برای کاهش استرس و اضطراب:
آبمیوه شلیل می تواند انتخاب خوشمزه ای برای مصرف در روز گرم باشد اما آیا می دانستید که مصرف شلیل می تواند به درمان استرس شما کمک کند؟ بله؛ شلیل حاوی مقداری منیزیم است که می تواند اعصاب را را راحت و شما از استرس خلاص کند.
کلیه پاک:
کلبه اندام مهمی است که مواد اضافه را از بدن حذف می کند. کلیه می تواند با حمایت شلیل عملکرد مناسبی داشته باشد. شلیل حاوی مواد مغذی و فیبر است که می توانند به پاکسازی کلیه و بهبود عملکرد آن کمک کنند.
درمان اختلال متابولیسم با شلیل:
بسیار سخت است باور کنیم که شلیل می تواند سندرم اختلال متابولیسم را درمان یا جلوگیری کند که این سندرم منجر به چاقی و دیگر مشکلات سلامت می شود. شلیل حاوی بسیاری از ترکیبات زیستی مانند، کاتکین، کوسرتین و فلاونوئید است که این مواد می توانند از سندرم اختلال متابولیسم جلوگیری کنند.
شلیل برای کاهش علائم آرتروز:
محتوای آنتی اکسیدان موجود در شلیل می تواند با التهاب مبارزه کرده و علائم آرتروز را کاهش دهد. بارها در سلامت نمناک گفته ایم که آرتروز بیماری است که مفصل را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث درد شدیدی در مفاصل میشود.
شلیل برای درمان ناراحتی معده:
اگر شما ناراحتی های معده مانند گرفتگی، حالت تهوع، درد معده، نفخ و غیره را تجربه می کنید، این به آن معناست که بدن شما فاقد فیبر است یا چیزی میخورید که اشتباه است. شلیل حاوی فیبری است که میتواند ناراحتی معده را التیام بخشد که به این ترتیب احساس راحتی بیشتری می کنید.
کمک به درمان ناراحتی معده با مصرف شلیل
شلیل برای بهبود خواب خوب:
فقدان خواب خوب می تواند باعث مشکلات جدی شود که می تواند مزاحمی برای بهره وری شخص باشد. محتوای منیزیم شلیل برای بهبود کیفیت خواب حیاتی اس و میتواند راه حلی برای افرادی که از بیخوابی رنج می برند باشد. خوردن میوه شلیل یا آبمیوه آن قبل از خواب می تواند به خواب رفتن سریع کمک کند.
شلیل برای درمان برونشیت و سرما خوردگی:
شلیل می تواند برای درمان برونشیت و سرما خوردگی استفاده شود، از آنجا که شلیل حاوی مقداری منیزیم است که می تواند اعصاب ما را آرام کند در حالیکه ویتامین ث عفونت موجود در دستگاه تنفسی را التیام می بخشد.
شلیل برای مهار رشد تومور:
تومور همان سرطان بدخیم است که در اثر جهش سلول و افزایش و گسترش بافت بیرونی اندام اتفاق می افتد. تومور به اندازه سرطان خطرناک نیست اما می تواند باعث بروز چندین مشکل برای سلامتی انسان شود. شلیل حاوی آنتی اکسیدان هایی است که می توانند با رادیکال های آزاد مبارزه کرده و رشد سلول های سرطانی را مهار کنند.
شلیل برای ارتقای سیستم ایمنی:
ویتامین ث و سایر ترکیبات زیستی در شلیل می توانند عملکرد سیستم ایمنی را ارتقا دهند و از سلول های ایمنی مقابله کننده با بیماری ها حمایت کنند. نه تنها با مصرف روزانه یک عدد سیب، بلکه با مصرف روزانه یک عدد شلیل نیز می توانید از دکتر رفتن به دور باشید. شلیل حاوی مقداری روی است که می تواند تولید آنتی بادی را افزایش دهد که این مواد برای درمان عفونت های بدن مفید است.
جوان سازی پوست
شلیل به دلیل دارا بودن مقادیر غنی از ویتامین C می تواند به سلامت کلی پوست کمک شایانی کند. مصرف شلیل باعث می شود که تولید کلاژن در بدن افزایش یابد و به همین دلیل می تواند برای رفع چین و چروک پوست و جوان سازی آن تاثیرگذار باشد.
زیان های شلیل
حساسیت و آلرژی
شلیل خاصیت های بسیاری برای بدن دارد، اما ممکن است برخی افراد به مصرف خوراکی یا موضعی این میوه حساسیت داشته باشند. علائم حساسیت به شلیل مشکلاتی مثل خارش دهان و گلو، آبریزش بینی، حالت تهوع، اسهال و … می باشد.
شلیل در رژیم غذایی
شلیل میوه ای خوش خوراک است و به همین دلیل معمولا به صورت ساده مصرف می شود. البته از شلیل غذاها و خوراکی های محدودی هم تهیه می شود که از مهم ترین این خوراکی ها می توان به مربای شلیل، کیک شلیل، لواشک شلیل، شلیل پلو و کمپوت شلیل اشاره کرد.
مضرات مصرف شلیل
- آلرژی خفیف: احساس خارش در دهان و گلو و ورم پلک ها، لب ها و صورت از نشانه های آلرژی به شلیل هستند. آلرژی خفیف به این میوه می تواند باعث معده درد، استفراغ ، اسهال و آبریزش بینی هم شود.
- آنافیلاکسی: آلرژی شدید به شلیل می تواند باعث آنافیلاکسی شود، واکنش آلرژیک شدیدی که موجب بی ثباتی در سلامت قلبی عروقی و بروز مشکلات تنفسی می شود و می تواند کشنده باشد
ارزش تغذیه ای شلیل
- اندازه ی واحد: نصف فنجان (69 گرم)
- مقدار در هر واحد درصد نیاز روزانه
- کالری 30
- کالری از چربی 0
- کل چربی 0 گرم 0 درصد
- کلسترول 0 گرم 0 درصد
- سدیم 0 گرم 0 درصد
- کل کربوهیدرات 7 گرم 2 درصد
- فیبر 1 گرم 4 درصد
- قند 5 گرم
- پروتئین 1 گرم
- ویتامین A 4 درصد
- ویتامینC 6 درصد
- کلسیم 0 درصد
- آهن 2 درصد