فواید و عوارض میوه ها

فواید و مضرات پرتقال

فواید و مضرات پرتقال

پرتقال شیرین دارای طبع سرد و‌ تر و پرتقال ترش دارای طبع سرد و خشک است؛ بنابراین افراد مبتلا به بیماری‌های بلغمی و سودایی مزاج از مصرف این میوه به شدت اجتناب کنند همچنین مسهل پرتقال گلپر و نمک است.

هرگز پس از میل کردن پرتقال از چای و نوشیدنی‌های گوناگون استفاده نکنید، زیرا پزشکان توصیه می کنند از مصرف نوشیدنی‌ها پس از خوردن میوه‌ به خصوص میوه‌های آبدار باید جلوگیری شود.

یکی از بهترین ساعت‌های مصرف این میوه خوشمزه بعد از ظهر و یکی از بدترین زمان استفاده از آن شب هنگام است؛ بنابراین خوردن پرتقال در ساعات پایانی روز و شب مفید نبوده و نیست.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان نیز به ایرنا گفت: گروهی از دلالان با تبانی برخی سردخانه داران و فقط با هدف کسب سود، قبل از عرضه فصلی و انبوه مرکبات به بازار، باغداران را ترغیب به چینش آن به صورت نارس می کنند.

حبیب جهانساز با تصریح اینکه این نوع مرکبات نارس بوده، بی خاصیت و گاهی هم زیان آور هستند، افزود: این افراد میوه های کال و نارس را در سردخانه ها و انبارها تحت تاثیر گاز شیمیایی کاربیت یا اتلین قرار می دهند که پوست میوه را به صورت مصنوعی و غیرطبیعی زرد می کند و همین امر، باعث گول خوردن مصرف کنندگان می شود در حالیکه بخش خوردنی میوه ، ترش ، نارس و غیرقابل استفاده است.

بر خلاف تصور پرتقال خونی میوه پیوند خورده ای نیست و رنگ قرمز آن به دلیل وجود آنتوسیانین های موجود در این میوه می باشد.

(آنتوسیانین ها فلاونوئید های قدرتمندی هستند که معمولا عامل رنگ قرمز و بنفش میوه ها یا سبزیجات هستند.)

در پرتقال موادی از نوع آلکالوئید ها وجود دارد که در مبتلایان به نارسائی کبد ایجاد حساسیت و ناراحتی می نماید ، بنابراین اینگونه اشخاص باید در مصرف پرتقال احتیاط کنند

پرتقال با گوشت و ماهی سازگار نیست ، ۴ ساعت بعد از خوردن ماهی خورده شود.

کسانی که طبع بلغمی دارند از معده و روده سردی برخوردار هستند به همین علت باید از مصرف پرتقال جلوگیری کنند. همچنین مصرف آن در، بیماران دیابتی ، صرعی و تشنجی ، روماتیسمی و افرادی که بی اختیاری ادرار و ریفلاکس گوارشی دارند نیز توصیه نخواهد شد.

در مورد کودکان مبتلا به ریفلاکس معده به مری این نکته را بدانید که مرکبات می‌تواند ریفلاکس معده به مری را بدتر کند و در عین حال به ایجاد سوختگی پوشک منجر شود.

 

پرتقال دارای فیبر کمی است :

اگر رژیم هستید ، خوردن مواد غذایی حاوی فیبر به دلیل آنکه احساس سیری به شما می دهند بسیار مهم می باشد ، اگر چه پرتقال حاوی مقدار نسبتا کمی فیبر است به این صورت که در هر 100 گرم پرتقال 2 گرم فیبر موجود می باشد. فیبر علاوه بر احساس سیری به کنترل کلسترول و سطح قند خون ، تقویت منظم حرکات روده و کنترل وزن نیز کمک می کند. بنابراین خوردن پرتقال به جای غذاهای سرشار از فیبر می تواند برای کاهش وزن و سلامت عمومی مضر باشد زیرا طبق مشاهدات افرادی که رژیم های غذایی با فیبر بالایی دارند لاغرتر و سالم تر هستند.

– به جای آب پرتقال ،پرتقال بخورید زیرا آب پرتقال در مقایسه با پرتقال کالری بالاتری دارد :

هر فنجان آب پرتقال حاوی 112 کالری ست. علاوه براین یک فنجان آب پرتقال حاوی مقداری ویتامین C ، فولات و پتاسیم است اما پرتقال در هر کالری ریز مغذی های بیشتری را برای بدن تامین می کند.

فواید و مضرات پرتقال

فواید و مضرات پرتقال

پرتقال دارای پروتئین کم می باشد :

خوردن پرتقال به دلیل کمبود پروتئین می تواند مضر باشد به این صورت که در هر 100 گرم پرتقال فقط 1 گرم پروتئین موجود است. پروتئین یک ماده مغذی برای بدن و حفظ یکپارچگی ماهیچه ها، پوست و سایر بافت های بدن می باشد. پروتئین به کنترل وزن نیز کمک می کند . به دلیل اهمیت پروتئین خوردن پرتقال به عنوان یک میان وعده که حاوی پروتئین کمی می باشد می تواند بر سلامتی بدن تاثیر منفی داشته باشد.

پرتقال دارای قند کمی است :

درحالی که پرتقال حاوی هیچ گونه مواد شیرین کننده مصنوعی نیست اما سرشار از قندها و کربوهیدرات های ساده می باشد. پرتقال حاوی سه شکل مختلف از قندهای طبیعی است. فروکتوز معمولا به عنوان قند میوه شناخته می شود. پرتقال حاوی فروکتوز، گلوکز وساکارز است. فروکتوز و گلوکز از یک واحد قند تشکیل شده اند بنابراین به آنها مونوساکارید گفته می شود. هنگامی که گلوکز و فروکتوز به یکدیگر متصل می شوند ساکارز دی ساکارید تشکیل خواهد شد. کربوهیدرات های ساده انرژی کمی را برای بدن در مقایسه با کربوهیدرات های پیچیده فراهم می کنند.

قند موجود در پرتقال باعث پوسیدگی دندان می شود علاوه برآن باعث می شود در میزان قندخون نیز تاثیر بگذارد زیرا هر قند موجود در پرتقال سطح متفاوتی از شیرینی را نشان می دهد به این صورت که فروکتوز دوبرابر بیشتر نسبت به دیگر قندها شیرینی داشته و گلوکز شیرینی نسبتا کمی نسبت به فروکتوز و ساکارز دارد. براساس تحقیقات انجام شده در ژورنال تغذیه ، مصرف مواد غذایی با شاخص گلیسمی بالا می تواند روند کاهش وزن را آهسته کند.

پرتقال دارای اسید آمینه کم تری ست :

پرتقال دارای حداقل مقدار اسیدامینه می باشد که به ساخت و ترمیم سلول ها و فعالسازی هورمون ها و انزیم ها کمک می کند. اسید امینه می تواند درکاهش وزن ، افزایش قدرت عضلات و عملکرد های ورزشی موثر واقع شود. طبق تحقیقات منتشر شده در مجله تغذیه یک اسید امینه (آرژنین) می تواند باعث افزایش عضلانی ماهیچه های لاغر و کاهش چربی بدن شود.

پرتقال دارای مواد معدنی کم تری است :

با وجود این که پرتقال طیف وسیعی از ویتامین ها را تامین می کند اما از لحاظ تامین مواد معدنی ضعیف است زیرا تقریبا حاوی هیچ گونه آهن ، روی ، مس، منگنز ، سلنیوم و فسفری نیست.

تقویت کننده‌ی سیستم ایمنی بدن

بدون شک شما می‌دانید که پرتقال منبع ویتامین C است. اما آیا می‌دانید که ویتامین C و پرتقال چه تأثیر شگرفی روی سلامت ما می‌گذارند؟

  • ویتامین C آنتی اکسیدان بسیار قوی و مهمی است که رادیکال‌های آزاد را خلع سلاح می‌کند. متأسفانه آسیب‌هایی که رادیکال‌های آزاد به سلول و DNA می‌رساند باعث ابتلا به سرطان می‌شود. در عوض جذب میزان زیادی ویتامین C خطر ابتلا به این سرطان‌ها مانند سرطان کولون را کاهش می‌دهد.
  • از این گذشته ویتامین C از التهاب‌هایی که همین رادیکال‌های آزاد در بدن ایجاد می‌کنند جلوگیری می‌کند. برای همین می‌تواند از شدت بیماری‌های التهابی مانند آسم، آرتروز و روماتیسم بکاهد. پس حواستان باشد برای کاهش التهاب سلول‌ها و آسیب‌های وارده به DNA میزان ویتامین C بدنتان را بالا ببرید. مصرف پرتقال یکی از بهترین روش‌های پر کردن باک این ویتامین می‌باشد.
  • حواستان باشد رادیکال‌های آزاد همچنین باعث اکسید شدن کلسترول خون می‌شوند. در این صورت کلسترول به جداره‌ی رگ‌های خونی می‌چسبد و کم کم تبدیل به جرم‌هایی می‌شود که در نهایت رگ‌ها را مسدود کرده و جلوی گردش خون را می‌گیرد. متأسفانه زمانی که این اتفاق می‌افتد ایست قلبی یا سکته‌ی مغزی غیر قابل اجتناب است. از آنجایی که ویتامین C قادر است اثرات منفی رادیکال‌های آزاد را خنثی کند برای همین می‌تواند از اکسید شدن کلسترول نیز پیشگیری کند. اگر به سلامت رگ‌ها، قلب و مغزتان فکر می‌کنید پس بهتر است از این میوه‌ی آبدار خوشمزه غافل نشوید.
فواید و مضرات پرتقال

فواید و مضرات پرتقال

فوايد پرتقال در ديابت:

  • به افراد ديابتي توصیه می شود روزانه یک پرتقال برای کنترل قندخون خود مصرف کنید.
  • اما خوردن آب پرتقال توصیه نمی شود زیرا فاقد فیبر کافی است. آب میوۀ طبیعی با پالپ های خود پرتقال بهتر از آب پرتقال با اضافه شدن قند است.

فوايد پرتقال در مقابله با سرطان و بيماري هاي قلبي:

  • نتایج بررسی‌هایی که محققان استرالیایی انجام دادند و در سال 2003 با عنوان «فواید مرکبات» در 248 صفحه به چاپ رسید نشان می‌دهد مصرف مرکبات شما را در برابر برخی از انواع سرطان‌ها ایمن می‌کند. مرکبات که پرتقال هم جزوی از آن‌هاست از ابتلا به سرطان‌هایی مانند سرطان مری، دهان، حلق و سرطان معده پیشگیری به عمل می‌آورد. نتایج این بررسی‌ها نشان می‌دهد که مصرف پرتقال و مرکبات دیگر خطر ابتلا به سرطان‌ها را بین 40 تا 50 درصد کاهش می‌دهد.

علاوه بر این گزارش سازمان جهانی سلامت با عنوان «تغذیه و پیشگیری از بیماری‌های مزمن» منتشر شده است نشان می‌دهد مصرف مرکبات همچنین از ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی پیشگیری می‌کند. به خاطر اینکه:

* مرکبات حاوی فولات هستند که برای کاهش میزان هموسیستئین یکی از عوامل ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش می‌دهد.

* پتاسیم موجود در این میوه ها به کاهش میزان فشار خون کمک می‌کند. برای همین جلوی مشکلات قلبی عروقی را می‌گیرد.

* ویتامین C، کاروتنوئیدها و فلاوونوئیدهای موجود در مرکبات قادر هستند محافظ سلامت قلب و عروق ما باشند.

نتایج پژوهش‌های آمریکایی هم نشان می‌دهد مصرف یک واحد میوه و سبزیجات بیشتر در روز خطر سکته‌ی مغزی را 4 درصد کاهش می‌دهد. این در حالی است که اگر یک واحد مرکبات بیشتری در روز مصرف شود خطر این بیماری به میزان 19 درصد کاهش می‌یابد.

از آنجایی که ویتامین C قادر است اثرات منفی رادیکال‌های آزاد را خنثی کند برای همین می‌تواند از اکسید شدن کلسترول نیز پیشگیری کند. اگر به سلامت رگ‌ها، قلب و مغزتان فکر می‌کنید پس بهتر است از این میوه‌ی آبدار خوشمزه غافل نشوید

  • از این گذشته توجه داشته باشید که مصرف مرکبات تأثیر خوبی در بهبود آرتریت، آلزایمر، آسم، بیماری پارکینسون، دژنراسیون ماکولای چشم، دیابت، وبا، ورم لثه، آب مروارید و غیره دارد.
  • به عقیده‌ی محققان مواد غذایی سرشار از مواد مغذی، کم چرب با شاخص گلیسمی پایین مانند مرکبات جلوی ابتلا به چاقی و چاقی مفرط را می‌گیرد و به این ترتیب خطر بیماری‌های قلبی، برخی از سرطان‌ها، دیابت، فشار خون بالا و سکته‌ی مغزی نیز کاهش می‌یابد.
  • یک عدد پرتقال حاوی بیش از 170 نوع مواد مغذی متفاوت است. بیشتر این مواد مغذی خواص ضدالتهابی دارند، تومورها را نابود می‌کنند و از تشکیل لخته‌های خونی پیشگیری می‌کنند.
  • مواد مغذی موجود در پرتقال به خصوص پولیفنول‌های آن خواص آنتی اکسیدانیِ بسیار قوی دارد، ضد ویروس و ضد آلرژی است و با سلول‌های سرطان زا مقابله می‌کند.
  • موسسه مبارزه با بیماری سرطان آمریکا چندین سال پیش در اثر مطالعات زیاد دریافت که علت اینکه سرطان معده در آمریکا کمتر از نقاط دیگر است این است که مردم آمریکا در تمام مدت سال پرتقال مصرف می کنند . البته شاید علت آن وجود ویتامین C در پرتقال است .
  • دانشمندان سوئدی کشف کرده اندکه خوردن پرتقال ازسرطان لوزالمعده جلوگیری می کند .
  • پرتقال از سرطان معده جلوگیری می‌كند. دو ساعت بعد از غذا میل شود.
  • كارشناسان مؤسسه ملي سرطان آمريكا معتقدند موارد سرطان معده در آمريكا تقريباً كم است، زيرا در تمام ماه هاي سال پرتقال و مركبات در دسترس همه قرار دارد و بيشتر مردم آنها را مصرف مي كنند. ويتامينC يكي از عوامل مهم مهاركننده سرطان است به طوري كه اين ويتامين را دشمن نيرومندي بر عليه يكي از عوامل شناخته شده سرطان زا يعني نيتروزامين ها(Nitrosamies) مي شناسند.
  • مصرف زياد پرتقال علاوه بر پيشگيري از سرطان معده ، در پيشگيري از انواع ديگر سرطانها نيز مؤثر است. از جمله سرطان مري در اشخاصي كه زياد پرتقال مي خورند، 50 درصد كمتر از اشخاصي است كه آن را كمتر مصرف مي كنند و يا اصلاً نمي خورند. همچنين ميزان ابتلا به سرطان لوزالمعده در مصرف كنندگان پرتقال در پايين ترين حد قرار دارد.
  • پيشگيري از عفونت هاي ويروسي از خواص ديگر پرتقال است كه در عصاره آن وجود دارد. دانشمندان اين خاصيت را فقط به دليل ويتامينC موجود در آن نمي دانند، بلكه معتقدند كه ممكن است يك تركيب ناشناخته ضد ويروسي نيز در عصاره پرتقال موجود باشد.

فوايد پرتقال در كاهش كلسترول خون:

  • محققان دريافته اند كه پرتقال و ساير مركبات در پايين آوردن كلسترول خون نيز مؤثرند و اين خاصيت مديون وجود پكتين(Pectin) يا ماده اليافي پوست و ورقه هاي نازك مابين پره هاي پرتقال است. در مواردي كه هدف كاهش كلسترول و تأمين سلامت شريان ها باشد، براي استفاده از حداكثر نيروي درماني پرتقال، توصيه مي شود كه پرتقال را با لايه سفيد رنگ زير پوست و لايه هاي نازك داخل پرتقال كه حاوي پكتين هستند مصرف كنيد.
  • پرتقال كاهش دهنده كلسترول است (شب بعنوان شام).
  • پوست سفيد پرتقال و ورقه هاي نازك بين قسمت هاي داخل پرتقال بهترين دارو براي كاهش كلسترول خون است .

فوايد مصرف آب پرتقال در فشار خون بالا:

  • افرادي كه فشار خونشان بالاست و براي كنترل آن دارو مصرف مي كنند، به احتمال زياد به دليل استفاده از داروهاي ضد فشار خون و يا به دليل بالابودن سديم در بدنشان، پتاسيم آنها از حد طبيعي(5-5/3) پائين تر آمده و مشكلاتي در وضع سلامت آن به وجود مي آورد. اين بيماران بايد به طور مرتب پتاسيم خونشان را مورد آزمايش قرارداده و كاملاً زير نظر باشند.
  • البته درمان كمبود پتاسيم به طور مصنوعي امكان پذير است و با تجويز پزشك صورت مي گيرد، ولي اين بيماران بايد هميشه در تغذيه روزانه خود از موادغذايي حاوي پتاسيم بالا استفاده كنند. آب پرتقال سرشار از پتاسيم است و در يك ليوان بزرگ آب پرتقال حدود 350 ميلي گرم پتاسيم وجود دارد.
  • ميوه هاي زرد مانند موز- انواع مركبات- زردآلو- هلو- انگور- خرما و طالبي نيز داراي پتاسيم فراوان هستند، ولي چون آب پرتقال كالري كمتري دارد مناسب تر است، زيرا مواد خوراكي كه كالري زياد توليد مي كنند براي مبتلايان به فشار خون مناسب نيستند.

فوايد پرتقال براي پوست و مو:

  • كسانی كه می‌خواهند ناخنهای سالم، موهای زیبا، دندانهای براق و استخوانهای محكم داشته باشند خوردن پرتقال را فراموش نكنند.
  • برای برطرف کرده چین و چروک صورت وشادابی آن قسمت خوراکی پرتقال را روی صورت بمالید و بعد از 15 دقیقه با آب بشوئید .
  • تخم پرتقال له كرده را بصورت ماسك شبها روی پوست بگذارید چین و چروك پوست را برطرف می‌كند.
  • این میوه سرشار از ویتامین C است و خواص دارویی و بهداشتی بسیاری برای پوست های چرب دارد.
  • مالیدن پوست پرتقال پس از آرایش چین و چروک را از بین می برد.
  • برای از بین بردن کک مک با پوست پرتقال موضع را مالش دهید و سپس گوجه فرنگی بر محل کک مک بمالید.
  • اسانس پرتقال برای برطرف کردن چین و چروک، شادابی صورت و عفونت های میکروبی پوست صورت بکار می رود. (ماسک پرتقال، روشن کننده پوست است).
  • جهت نرم کردن دست های خشن و تیره می توان از مخلوط آب پرتقال و عسل استفاده کرد.

در اينجا چند نمونه از ماسك هاي پرتقال را برايتان گردآوري كرده ايم:

ماسک پرتقال برای جوش ها غرور: 

یک پرتقال را پوست بکنید هسته ها و پوست های نازک پره های آن را جدا کنید روی پوست صورت خود بخوابانید و پس از 20 دقیقه با آب سرد بشویید. این ماسک برای درمان جوشهای غرور جوانی (آکنه) موثر است ولی افرادی که پوست خشک دارند نباید ان را مصرف کنند.

ماسک آب پرتقال:

 یک زرده تخم مرغ را با یک قاشق مرباخوری آب پرتقال،  یک قاشق مرباخوری روغن بادام و شیره نارگیل اضافه کرده به صورت بمالید و پس از 20 دقیقه آن را بشویید. این ماسک برای پوست های معمولی استفاده می شود.

اسکراب پرتقال: 

يك عدد پرتقال را آب بگیرید 4 قاشق چایخوری جو را پخته و کوبیده و به آن اضافه کنید. اسکراپ را روی پوست صورت و بدن تان بمالید و ماساژ دهید پس از 3-2 دقیقه بشویید.

ماسک عسل و پرتقال: 

 قاشق غذاخوری عسل را با 2 قاشق غذاخوری آب پرتقال مخلوط کنید و در حرارت ملایم هم بزنید. اکنون ماسک را روی صورت مالید و بعد از نیم ساعت با اب ولرم شسته و کرم مرطوب کننده بمالید.

فواید و مضرات پرتقال

فواید و مضرات پرتقال

فوايد مصرف پرتقال در بارداري و شيردهي:

  • مادرانی که نمی خواهند کودکانشان دچار راشیتیسم و کمبود ویتامین ث شوند در دوران بارداری پرتقال را فراموش نکنند
  • خستگی یکی از مهم ترین عوامل کاهش شیر مادران است که می توانند با پیروی از یک رژیم غذایی درست بر آن غلبه کنند. نیاز مادران شیرده به ویتامین C بیشتر از نیاز مادران باردار به این ویتامین مفید و مغذی است. مصرف پرتقال و آب پرتقال، هم می تواند شیر مادران را بیشتر کند و هم خستگی روزانه آنها را از بین ببرد. نوشیدن آب پرتقال همراه غذا، باعث افزایش جذب آهن غذا هم می شود که برای مادران شیرده و فرزندان آنها اهمیت زیادی دارد.

 

تاثير پرتقال در تناسب اندام:

  • پرتقال در پرورش اندام و رشد ماهیچه‌ها بسیار مفید است.
  • پرتقال بهترين محرك براي افزايش اشتها است؛ به همين دليل سعي كنيد آن را قبل از غذا ميل كنيد نه بعد از آن.
  • میوه‌ها و سبزیجاتی چون پرتقال و کرفس به عنوان عامل کاهش وزن بیان می‌شوند در صورتی که این گونه نیست در رژیم‌های غذایی که مورد استفاده قرار می‌گیرد تفاضل بین دریافت و مصرف انرژی در کاهش وزن تأثیر می‌گذارد.
  • به افرادی که اضافه وزن شدیدی دارند مصرف پرتقال را به عنوان عامل کاهش وزن توصیه نمی‌کنیم، بلکه میوه و سبزیجات را می‌توان به عنوان جایگزین غذاهای پر کالری در رژیم غذایی معرفی کرد.

خواص پوست پرتقال:

  • پوست پرتقال دارای بافتی چرمی شکل بوده و حاوی غدد روغنی فراوانی است و قرن‌های بسیاری است که از پوست این میوه و دیگر مرکبات در موارد پزشکی استفاده می‌شود.
  • محققان می‌گویند پوست پرتقال مرکز تجمع بسیاری از خواص از جمله خواص آنتی‌اکسیدانی و آنزیم‌های اساسی است که در خود پرتقال کمتر وجود دارد.
  • از پوست پرتقال برای مصارف آشپزی هم استفاده می‌شود. از پوست خوش طعم این میوه در تهیه کیک‌ها و شیرینی‌جات و نیز نان‌ها و موارد بسیاری دیگر استفاده می‌شود.
  • پوست پرتقال دارای ویتامین‌های C و B1 و فولیک اسید، فلاوونوئید، آلفاکاروتن و بتاکاروتن است.
  • از پوست پرتقال ميتوان به صورت دمنوش نيز استفاده كرد:

طرز تهيه دمنوش پرتقال و خواص آن:

حدود یک قاشق غذاخوری پوست درشت خرد شده پرتقال را درون آب تازه جوش بریزید و پس از 15- 10 دقیقه آن را میل کنید.

  • دمنوش پوست پرتقال دارای خواص ضد میکروبی، ضد ویروسی، ضد باکتری و نیز ضد التهابی است.
  • ممکن است از بروز سرطان و تومور پیشگیری و نیز با آن مقابله کند.
  • سرفه، آسم، سرماخوردگی و هر بیماری تنفسی که بر اثر وجود خلط در سینه ممکن است به وجود آید را درمان می‌کند.
  • باعث تقویت سیستم هاضمه شده و نیز نفخ و حالت تهوع را از بین می‌برد.
  • سیستم گردش خون را بهبود می‌بخشد.
  • استرس و تنش‌های عصبی را تسکین داده و بی‌خوابی را درمان می‌کند.

فوايد پوست سفيد داخلي پرتقال:

  • پوست سفيد پرتقال و ورقه هاي نازك بين قسمت هاي داخل پرتقال بهترين دارو براي كاهش كلسترول خون است .

خواص برگ درخت پرتقال:

  • جوشانده برگهای پرتقال برای شست وشوی ورم ها و کاهش درد مفید است .

فوايد تخم پرتقال:

  • تخم پرتقال له كرده را بصورت ماسك شبها روی پوست بگذارید چین و چروك پوست را برطرف می‌كند.
  • تخم بوداده و سرخ شده پرتقال محرك است.

اسانس پرتقال چيست و چه خواصي دارد؟

  • قبل از اين كه پرتقال كاملاً رسيده شود، با فشردن قسمت خارجي پوست پرتقال تازه، اسانس پرتقال به رنگ زرد و بوي معطر و طعم ملايم جدا مي شود كه از آن در تهيه ادكلن، محلول هاي زيبايي و معطر كردن شربت هاي طبي استفاده مي نمايند.
  • اسانس پرتقال خاصيت ضدعفوي كنندگي دارد؛ بنابراين در تهيه پمادهاي ضدعفوني كننده به كار مي رود.
  • اسانس پرتقال مسكن خوبی برای دردهای نقرس و رماتیسم می‌باشد.

تذكرات مهم:

  • خواص گفته شده فقط منحصربه پرتقال رسیده می باشد و آب پرتقال موجود در فروشگاهها و سوپر مارکت ها این خواص را ندارند .
  • لازم است بدانيد كه يك ليوان آب پرتقال داراي 120 ميلي گرم ويتامين Cيعني دوبرابر مقدار توصيه شده در روز است و علاوه بر آن داراي مقاديري كلسيم، پتاسيم، نياسين و اسيد فوليك است. آب پرتقال سرشار از الياف (فيبر) است، به ويژه اگر با (Pulpe) يا گوشت ميوه مصرف شود. آب پرتقال هر اندازه كه سردتر باشد و در يخچال نگهداري شود ويتامين Cآن بيشتر حفظ خواهد شد.
  • برای استفاده بیشتر از مواد غذای پرتقال بهتر است که پوست زردرنگ آنرا بگیرید و با پوست سفید و پره های داخل آن بخورید زیرا در پوست سفید آن مواد معدنی زیادی وجود دارد که اثر اسید موجود در پرتقال را خنثی می کند .

مضرات پرتقال:

در پرتقال موادی از نوع آلکالوئید ها وجود دارد که در مبتلایان به نارسائی کبد ایجاد حساسیت و ناراحتی می نماید.

پتاسیم برای کسانی که دچار بیماری های کلیوی هستند مضر می باشد ، در پرتقال پتاسیم به مقدار بالا وجود دارد پس بهتر است در مصرف آن احتیاط کنید.

وجود قند زیاد در پرتقال موجب اضافه وزن، پوسیدگی دندان‌ها و افزایش قند خون می‌شود.

استفاده از پرتقال برای افراد مبتلا به بیماری دیابت، صرع، تشنج، روماتیسم و افرادی که بی اختیاری ادرار و ریفلاکس گوارشی دارند، توصیه نمی‌شود.

فواید و مضرات پرتقال

ارزش غذايي پرتقال:
صد گرم پرتقال بدون پوست حاوی ارزش غذایی زیر می‌باشد:
  • کالری                                          47
  • چربی                                          0
  • کلسترول                                     0
  • گلوسید                                       12 گرم
  • فیبرهای غذایی                           2 گرم
  • پروتئین                                        1 گرم
  • ویتامین آ                                      225 واحد بین‌المللی برابر با 4 درصد نیاز روزانه‌ی ما به این ویتامین
  • ویتامین ث                                    53.2 میلی گرم معادل 89 درصد نیاز روزانه‌ی ما
  • ویتامین ای                                   0.2 میلی گرم معادل یک درصد نیاز روزانه
  • تیامین (ویتامین ب١)                     0.1 میلی گرم معادل 6 درصد نیاز روزانه
  • نیاسین (ویتامین ب٣)                   0.3 درصد معادل 3 درصد نیاز روزانه
  • ویتامین ب 6                                 0.1 میلی گرم معادل 3 درصد نیاز روزانه
  • فولات (ویتامین ب٩)                    30 میکروگرم معادل 8 درصد نیاز روزانه
  • اسید پانتوتنیک (ویتامین ب٥)        3 میلی گرم
  • کولین                                           8.4 میلی گرم
  • کلسیم                                       40 میلی گرم معادل 4 درصد نیاز روزانه
  • آهن                                             0.1 میلی گرم معادل 1 درصد نیاز روزانه
  • منیزیم                                         10 میلی گرم معادل 2 درصد نیاز روزانه
  • فسفر                                          14 میلی گرم معادل 1 درصد نیاز روزانه
  • پتاسیم                                       181 میلی گرم برابر 5 درصد نیاز روزانه
  • سلنیوم                                        0.5 میکروگرم معادل 1 درصد نیاز روزانه
  • آب                                               86.7 گرم